Çalışma izni başvurusu yapılırken gereken şartların yanında bazı belgeler talep edilmektedir. Bu belgeleriz tam ve titiz bir biçimde hazırlanması ve İnternet ortamından başvurulması gerekmektedir. Zira herhangi bir yanlışlık ve eksiklik durumunda çalışma izni başvuruları reddedilebilir, hatta izin belgesi verilmişse sonradan fark edilen bir durum neticesinde çalışma izinleri reddedilebilir. Dolayısıyla, belgeler hazırlanır ve başvuru yapılırken yardım alınması daha sağlıklı olacaktır. Tüm çalışma izni başvuruları için yabancilar.org ‘un iletişim sayfasından veya +90 212 970 02 88 numaralı telefonundan bize ulaşabilirsiniz.
Gerekli belgeler aşağıdaki şekilde olup, hem işveren hem de yabancı tarafından ayrı ayrı hazırlanması gerekmektedir:
Normal şartlarda çalışma izni başvuruları, Türkiye içinden yapılacaksa gereken evrakın hazırlanması neticesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Ancak çalışma izni başvurularının Türkiye dışından, yabancının kendi ülkesinden yapılması halinde ise bu başvurular Türk Konsolosluklarına yapılmalıdır.
Yabancı, yurtdışında çalışma izni başvurusu yapacaksa, işvereni ile imzalamış olduğu İş Sözleşmesi ile Türk Konsolosluğuna giderek vize başvurusunu yapar. Bu başvuru neticesinde yabancıya, konsolosluktan bir referans numarası temin edilir. Bu referans numarasının aracı olarak tarafımıza iletilmesi ile çalışma izni başvuru işlemleri tamamlanır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylandığında yabancı, Konsolosluğa giderek çalışma vizesini alıp Türkiye’ye giriş yapabilir.
Çalışma izni başvurusunda bulunacak yabancının eşinin ve baktığı çocuklarının çalışma izni başvurusunda bulunabilmesi için gereken ve ilgili yabancı ile beraber 5 sene boyunca kesintisiz ve hukuka uygun olarak kaldığını ispatlayan emniyet makamlarından alınan belge
a. Yabancı en az 8 sene boyunca kesintisiz ve hukuka uygun bir şekilde Türkiye’de ikamet ettiğini ispatlayan emniyet makamlarından alınan belge veya
b. Yabancının toplamda 6 yıllık hukuka uygun çalışma geçmişinin bulunması durumunda yabancının çalıştığı işyerlerinin unvan ve SGK numaralarını gösteren yazı
Yabancının Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel öğretim kurumlarında çalışması halinde MEB’den alınmış mesleki yeterlilik belgesi (Ön İzin Belgesi)
Yabancı çalıştıracak özel öğretim kurumları ise MEB’den “Kurum Açma ve Öğretime Başlama İzni” ve “Ruhsatname” almalıdır.
Ev hizmetleri olarak sadece yaşlı, hasta ve çocuk bakımı için çalışma izni verilebilir.
Yaşlının 65 yaş veya üstü, çocuğun 15 yaşından küçük olması gerekmektedir.
Yabancının Sağlık Bakanlığı’na bağlı özel sağlık kurumlarında sağlık mensubu olarak çalışması halinde görev yapacakları sağlık kurumunun bulunduğu ildeki Sağlık Müdürlüğünden alınan mesleki yeterlilik belgesi (Ön İzin Belgesi)
Yabancı çalıştıracak özel sağlık kurumları ise İl Sağlık Müdürlüğünden Faaliyet İzin Belgesi almalıdır.
Yabancı istihdam edecek turizm işletme belgesi olan işyerlerinden Kültür ve Turizm Bakanlığından alınmış İşletme ve Yatırım Belgesi; belgesi olmayan işyerlerinden ise Ticaret Odasından alınmış Faaliyet Belgesi
Yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş veya noterce onaylanmış Bonservis (üzerinde Apostil şerhi bulunmalıdır.)
İş Sözleşmesi (Hem Türkçe, hem de yabancının dilinde yapılmalıdır. İşveren ve yabancının ıslak imzaları bulunmalıdır.)
Yabancı istihdam edecek işyerinden Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan İşletme Belgesi
Yabancı Sanatçılarla Yapılacak İş Sözleşmelerinde Bulunması Gerekenler:
Yabancı pilota ait Yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş veya noterce onaylanmış Pilot Lisansı
Doğrudan Yabancı Yatırımlar kapsamında faaliyet gösteren şirket ve bu şirketlerin şubelerine yönelik olarak; şirketin son yıl boyunca yaptığı ihracatın en az 1,000,000.00 USD (bir milyon Amerikan Doları) olduğunu gösteren belgeler (Dekont, banka yazısı, döviz alım belgesi, şirket onaylı gelir tablosu vb. belgeler)
Uygun fiyatlarımızdan yararlanarak çalışma izni için gereken belgeleri hazırlamak ve çalışma iznine başvuru hizmetleri için bize ulaşın.