Türk Vatandaşlığı, soy bağı veya Türkiye topraklarında doğum ile kendiliğinden, yapılan bir bildirimle kazanılmaktadır. Doğum ile kazanılan Türk Vatandaşlığı, doğum anında hüküm ifade etmeye başlar.
Yabancının soy bağı veya kan bağı ile Türk Vatandaşlığını kazanması, anne veya babasının Türk Vatandaşı olmasına bağlıdır. Anne veya babanın ikisinden birinin Türk Vatandaşı olması yeterlidir. Diğer ebeveyn yabancı ülke vatandaşı olabilir.
Çocuğun evlilik birliği dışında dünyaya gelmesi halinde de annesinin Türk Vatandaşı olması halinde çocuk soy bağı ile Türk Vatandaşlığını kazanır.
Çocuğun evlilik birliği dışında dünyaya gelmesi, ancak annesinin yabancı ve babasının Türk Vatandaşı olması halinde 5719 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun hükümlerine göre soy bağı ile babaya bağlılık sağlandığı takdirde yabancı, doğum ile Türk Vatandaşlığını kazanmış sayılır.
Soy bağı ile kazanılan Türk Vatandaşlığı için çocuğun Türkiye sınırları içinde veya dışında doğduğu hususuna bakılmaz.
Yabancı bir ülkede ikamet eden ve 18 yaşını tamamlayan kişilerin soy bağı ile Türk Vatandaşlıklarını kazanmaları için özel bir prosedür takip edilmektedir. Bu kişilerin aile kütüklerine kaydı için İçişleri Bakanlığı tarafından tespit yapılması gerekmektedir. Bakanlığın tespit yapabilmesi için bazı belgeler ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.
İçişleri Bakanlığının incelemesi sonucunda yabancının Türk olduğu tespit edilirse bu kişinin Türk Vatandaşı olduğu hususu aile kütüğüne yazılır. Türk olduğu tespit edilemezse başvuru reddedilir. Dolayısıyla, Türk Vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin belgeler hazırlanır ve Türk Vatandaşlığına başvuru yapılırken yardım alınması daha sağlıklı olacaktır. Türk Vatandaşlığına geçiş için yabancilar.org ‘un iletişim sayfasından veya +90 212 970 02 88 numaralı telefonundan bize ulaşabilirsiniz.
Yabancının sadece Türkiye topraklarında doğması şartı ile yabancı Türk Vatandaşlığını kazanamaz. Ancak; doğan çocuğun anne ve babasının belli olmaması veya vatansız olması halinde veya ebeveynlerinden dolayı Türk Vatandaşlığını kazanamamış ise doğumdan itibaren Türk Vatandaşlığını kazanır. Yabancının doğum ile herhangi bir ülke vatandaşı olmaması halinde de yabancı, doğumdan itibaren Türk Vatandaşı sayılır.
Türkiye topraklarında bulunan, annesi veya babası belli olmayan ve vatandaşlığı bulunmayan çocuklar aksi ispat edilene kadar Türkiye’de doğmuş sayılır ve Türk Vatandaşlığı kazanır.
Başvurular, hazırlanacak belgeler ile İçişleri Bakanlığına yapılır.
Güvenilir hizmet ve üstün kalite ile Türk Vatandaşlığı başvurularınız için bize ulaşın.