İkamet İzni ile İlgili Sık Sorulan Sorular

 

İKAMET İZNİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR 

1- TÜRKİYE’YE GELEN TÜM YABANCILARIN OTURUM İZNİ ALMASI ZORUNLU MUDUR?

Türkiye’de vize ve ya vize muafiyetinin sağladığı süreden fazla kalacak olan yabancıların oturum izni alması zorunludur.

2- OTURUM İZNİNDEN MUAF OLABİLİR MİYİM?

A) Vize süreniz ve ya vize muafiyetiniz süresince Türkiye’de oturum izni almadan kalacaksanız,

B) Çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından çıktıysanız,

C) Uluslararası koruma başvurunuza dair kayıt belgesine sahip iseniz,

D) Türkiye’nin imzaladığı ikili ve ya çok taraflı anlaşmalarla oturum izninden muaf tutuluyor iseniz,

E) Türkiye’de görev yapan diplomatik personel ile bunların eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları iseniz,

F) Uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde görev yapıyor iseniz,

G) Uluslararası koruma başvuru sahibi kimliğiniz mevcut ise,

H) Vatansız kişi olduğuna dair kimlik belgeniz var ise,

I) Çalışma izniniz var ise,

Oturum izninden muaf tutulursunuz.

Ancak d,e,f maddelerince Türkiye’de ikamet ediyorsanız, görevleriniz bittikten sonra Türkiye’de kalmaya devam edecekseniz herhangi bir oturum izni türü ile en geç 10 gün içerisinde oturum izni için başvuruda bulunmanız gerekir.

3- OTURUM İZNİ BAŞVURUSUNU YABANCI KİŞİ KENDİSİ Mİ YAPMALIDIR?

Oturma izni başvurusunu yabancı kişi bizzat yapabileceği gibi, yabancının yasal vekili aracılığı ile de yapılabilir. Ancak, göç idaresi başvuru sırasına yabancının da olmasını isteyebilir.

4- OTURMA İZNİ BAŞVURULARI NEREYE YAPILIR?

Yabancıların oturum izni başvuruları Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne online sistem üzerinden yapılır. Yüz yüze görüşme, evrak gönderme gibi talepler değerlendirilmez. Randevu günü sistem üzerinden belirlenir, yabancı kişi ancak kendi randevu günü ve saatinde belirtilen makamda görüşmeye katılabilir.

5- OTURUM İZNİ BAŞVURUSUNDA YANIMDA HANGİ EVRAKLARI GÖTÜRMELİYİM?

Oturma izni randevusu sırasında talep ettiğiniz oturum izni süresinden altmış gün daha uzun süreli pasaportunuz ya da pasaport yerine geçen belgeniz ve kalış amacınızı destekleyen belgelerin yanınızda olması gerekir.

6- YABANCILARIN TÜRKİYE’DE OTURUM İZNİ BAŞVURULARI NE SÜREDE SONUÇLANIR?

Oturum izni başvurusu için önceden sistem üzerinden alınacak olan online randevu günü göç idaresinin yoğunluğuna göre değişmektedir.

7- OTURMA İZNİ İÇİN RANDEVUYA GİTTİĞİMDE EKSİK EVRAĞIM VARSA NE OLACAK?

Randevu sırasında eksik ya da ek olarak istenen belgeler tarafınıza bildirilir, Göç İdaresince size verilen süre içerisinde bunları tesliminizi talep edecektir. Temin edemediğiniz takdirde, sözkonusu başvuru değerlendirmeye alınmaz ve işlemden kaldırılır. İstenilen belgelerin teslim tarihi, oturum izni başvurusunun işleme alındığı tarih olarak kabul edilir.

8- MEVCUT OTURUM İZNİMİ UZATABİLİR MİYİM?

Evet, oturum iznini uzatacak yabancılar oturum izninin bitmesine en erken altmış gün kala uzatma başvurusunda bulunabilirler. Uzatma başvurusu, oturum izni bitiş tarihinden önce yapılmalıdır.

9- OTURUM İZNİMİ UZATMAK İSTİYORUM, BAŞVURUMU NEREYE YAPACAĞIM?

Oturma izni uzatma başvuruları da tıpkı ilk başvuruda olduğu gibi sistem üzerinden gerçekleştirilir. Bilgilerde herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde, evraklar 5 iş günü içerisinde posta ile Göç İdaresine gönderilir. Şahsa ait bilgilerde (medeni durumu, adres bilgileri, pasaport numarası gibi) değişiklik olursa, tekrar randevuya gidilmelidir. Randevu tarih ve saati sistem üzerinden otomatik olarak verilir.

10- TÜRKİYE’DEN YAPILAN OTURUM İZNİ BAVURUSUNUN REDDEDİLMESİ, İPTAL EDİLMESİ YA DA UZATILMAMASI DURUMUNDA NE OLUR?

Yapmış olduğunuz oturum izni başvuru talebinizin ret edilmesi, uzatılmaması ve ya iptal edilmesi durumu size ve yasal temsilcinize bildirilir. Söz konusu tebligat belgesinde, alınan karara nasıl itiraz edeceğiniz, haklarınızı nasıl kullanacağınız ayrıntılı bir şekilde anlatılır.

11- OTURUM İZNİ KART BEDELİ NE KADARDIR?

Oturum izni kart bedeli 2017 yılı sonuna kadar 63 TL’dir.

12- OTURUM İZNİ HARÇ BEDELİ NE KADARDIR?

Oturum izni harç bedeli yabancının vatandaşı olduğu ülkeye ve talep edilen oturum izni süresine göre değişmektedir.

13- OTURUM İZNİ KARTININ DAĞITILMASI NASIL YAPILIYOR?

Bütün oturum izni kartları göç idaresi genel müdürlüğünce basılarak PTT aracılığı ile yabancı kişilerin adreslerine gönderilmektedir.

14- OTURUM İZNİMİN VERİLMESİNE ESAS OLAN GEREKÇE SONA ERDİ, ANCAK TÜRKİYEDE KALMAYA DEVAM ETMEK İSTİYORUM, NE YAPMALIYIM?

Oturum izni verilmesine vesile teşkil eden gerekçenin ortadan kalkmasından sonra (aile oturum izni olan bir yabancının evliliğinin sonlanması/öğrenci oturum izni olan bir yabancının okuldan ayrılması vb.) halen Türkiye’de kalmak istiyorsanız, mevcut oturum izninizin biteceği güne kadar kalabileceğiniz gibi geçiş başvurusunda da bulunabilirsiniz.

15- OTURUM İZNİ BAŞVURU BELGESİ NEDİR?

İlk kez oturum izni başvurusu ya da uzatma başvurusu yapılan ve idarece kabul edilen oturum izni başvurularından sonra yabancılara müracaat ettiğine dair verilen bir belgedir.

16- TÜRKİYE’DE VİZE İLE VE YA VİZE MUAFİYETİ İLE BULUNAN YABANCILAR OTURMA İZNİNE GEÇEBİLİR Mİ?

Evet, vize ve ya vize muafiyet süreleri sona ermeden önce oturum iznine başvurmaları gerekir.

17- KİMLER ADRES KAYIT İSTEMİNE KAYDOLMAK ZORUNDADIR? OTURUM İZNİ OLMAYAN YABANCI KİŞİ ADRES KAYIT SİSTEMİNE KAYIT OLABİLİR Mİ?

Türkiye’de oturum izni olmayan yabancıların adres kayıt sistemine kayıt yaptırması mümkün olmaz. Bununla birlikte, Çalışma Bakanlığı’ndan çalışma izni olanlar veya oturma izni alan yabancılar bu izinlerin kendilerine teslim edildiği günden itibaren, 20 iş günü içerisinde Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak adres kayıt sistemine kayıt yaptırmak zorundalardır.

18- TÜRKİYE’YE YAT TURİZMİ AMACIYLA GİRİŞ YAPTIM, ADRES OLARAK NEREYİ BİLDİRECEĞİM?

Oturum izni işlemlerinde ikamet edilecek yer olarak yat gösteren yabancılar için yatların bağlı bulunduğu limanlar ya da marinalar ikamet adresi olarak kabul edilir. Oturum izni belgeleri de bu adreslere gönderilir.

19- CEZAEVİNDE VE YA GÖZALTINDA TUTULAN YABANCILAR İÇİN VİZE İHLALİ VE YA İKAMET İHLALİ NEDENİ İLE CEZA UYGULANIR MI?

Hapishanelerde veya Geri Gönderme Merkezlerinde kalmakta olan yabancıların, buralarda geçirdikleri süreler, oturma izni süresinin ihlali olarak kabul edilmez. Bu kişilere vize ve ya oturum izni ihlali nedeniyle yaptırım uygulanmaz.

20- İKAMET İLİMİ DEĞİŞTİRDİM NE YAPMAM GEREKİR?

İkametgâhınızı izin aldığınız ilden farklı bir kente taşıdığınızda en geç 20 iş günü içinde göç idaresine bildirmek zorundasınız.

21- OTURMA İZNİ BİLGİLERİ NASIL DÜZELTİLİR, DEĞİŞİKLİK OLMASI DURUMUNDA NE YAPILABİLİR?

Yabancı kişilerin, pasaportlarındaki bilgi değişimlerini (isim-soyisim, medeni durum, ev adresi) 20 iş günü içinde Göç İdaresine bildirmek zorundadır.

22- ÇALIŞMA İZNİM VAR, OTURUM İZNİ ALMAK ZORUNDA MIYIM?

Hayır. Türkiye’de çalışma izni olan yabancılar ayrıca OTURUM İZNİ almak zorunda değillerdir.

23- YABANCILAR İÇİN OTURUM İZNİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

  • Kısa dönem oturum izni: her defasında en fazla iki yıllık süre ile verilir.
  • Aile oturum izni: her defasında en fazla 3 yıllık süre ile verilir.
  • Öğrenci oturum izni: öğrenim sürelerine göre verilir.
  • Uzun dönem oturum izni: süre sınırı olmaksızın verilir.
  • İnsani oturum izni: her defasında en fazla bir yıllık süre ile verilir.
  • İnsan ticareti mağduru oturum izni: İlk etapta 30 gün süreli olarak verilir ve toplam süresi üç yılı geçmeyecek şekilde her seferinde maksimum 6 ay süre ile uzatılır.

24- KİMLER KISA DÖNEM OTURUM İZNİ ALABİLİR?

Bilimsel araştırma amacıyla gelecekseniz,

Türkiye’de taşınmaz malınız var ise,

Ticari bağlantı veya iş kuracaksanız,

Hizmet içi eğitim programlarına iştirak edecek iseniz,

Türkiye’nin imzacı olduğu anlaşmalar ve ya öğrenci değişim programları kapsamında eğitim ve ya benzeri bir amaçla geldiyseniz,

Turizm amacıyla kalacaksanız,

Tedavi görecekseniz,

Adli ve ya idari makamların talebi gereğince Türkiye’de ikametiniz gerekiyorsa,

Aile oturum izninden kısa dönem oturum iznine geçecek olursanız,

Türkçe Dil kursuna katılacaksanız,

Kamu kurumları kanalıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj veya kurslara katılacak iseniz,

Türkiye’de yükseköğrenimini tamamladıktan sonraki ilk 6 ay içinde müracaat ediyorsanız,

Kısa dönem oturum izni alabilirsiniz.

25- KISA DÖNEM OTURMA İZNİ İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

  • Öncelikle kısa dönem oturum izni için başvuruda bulunmalı ve bu başvurunuzla ilgili belge ve bilgileri temin etmelisiniz.
  • Türkiye’ye giriş yasaklısı yabancılar kapsamında olmamanız gerekir.
  • Genel sağlık ve güvenlik şartlarına uygun barınma imkânınız olmalıdır.
  • İstenildiği takdirde vatandaşı olduğunuz ülke tarafından düzenlenmiş adli sabıka kaydınızı gösteren belgeyi ibraz edebilmelisiniz.
  • Türkiye’de kalacağınız adres bilgisini sunmalısınız.